Pizza calzone (dubbelgevouwen pizza)

De oorsprong van de pizza calzone

Pizza Calzone betekent letterlijk: Pizza broekspijp. De dubbelgevouwen pizza deed de oude Italianen denken aan een broekspijp, dus hebben ze hem zo benoemd.
Oorspronkelijk is de pizza calzone geen echte pizza maar een gevuld brood uit Napels. In de vorm van een halve maan werd het gezouten brooddeeg gevult en dubbelgevouwen. In Italië worden kleine calzones vaak gegeten als lunch of aan de straat verkocht om uit de vuist te eten. Op sommige plekken in Zuid-Italië wordt de pizza calzone zelfs gefrituurd.

De inrediënten:

Een pizza Calzone uit de pizzarette is erg smaakvol en gemakkelijk te maken. In de basis kun je van iedere pizza een pizza calzone maken. Uiteindelijk gaat het om een lekker deeg in combinatie met een mooie vulling.

Voor het deeg kun je het normale pizzadeeg recept aanhouden. Dit deeg werkt prima wanneer je de bodem niet te dik maakt. De korst moet lekker krokant kunnen worden, dus rul het deeg vrij dun uit.

De traditionele pizza calzone wordt gebakken in een oven en gevuld met tomatensaus, salami, ham, mozzarella, ricotta en parmezaanse kaas. Voor de afwerking wordt hij vaak bestreken met een losgeklopt ei. Dat zorgt voor een mooie bruine en krokante korst. Belangrijk is dat je de calzone niet erg vol stopt. Er moet een beetje ruimte zitten in de pizza.

Uiteraard zijn er meer ingrediënten geschikt voor een pizza calzone. Jamie Oliver werkt graag met paddestoelen in de pizza calzone: Shiitake, canterellenstukjes en championnen. Dit combineren met tomatensaus, knoflook, spinazie, mozzarella, tijm, zout en peper.

Wij zijn hier nogal gek op de pizza calzone carbonara: Een beetje tomatensaus, salami, spek (panchetta!), uien, rosbief, parmezaanse kaas en een eitje (een beetje voorgebakken en in stukjes gesneden).

Natuurlijk kun je ook je eigen twist aan de pizza calzone geven. Gebruik wat je wilt en experimenteer erop los!

 

De pizza calzone vouwen en bakken:

Het meest lastige deel van de pizza calzone is het vouwen. Neem voorag niet te veel ingrediënten. Omdat de pizza dubbelgevouwen wordt, hoef je hem niet helemaal te beleggen. Sterker nog, je wilt aan de zijkant een randje overhouden om de bovenkant tegenaan te drukken dus beleg je slechts een kwart van de pizza. De pizza moet namelijk niet lekken, dat geeft enorm veel schoonmaakwerk.

 

Pizza calzone uit de pizzarette
Pizza calzone uit de pizzarette

 

Wanneer de pizza voor een kwart belegd is, pak je de lege helft en deze vouw je voorzichtig over het belegde deel heen. Zorg dat de randjes op elkaar liggen zonder dat hier ingrediënten tussen zitten. Druk de randen voorzichtig met een vork op elkaar zodat het stevig vast zit. Het kunt dit met een beetje water doen zodat het beter plakt.

Om een bruine krokante korst te krijgen kun je de pizza calzone afstrijken met een losgekopt ei. Zoek vooral naar je eigen stijl en wat je zelf lekker vind.

PS. Laat het ons dan ook even weten! Wij zijn namelijk gek op lekkere recepten :)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.